Geen categorie

CEO’s zien overregulering als grootste uitdaging in Nederlands bedrijfsleven

By 4 november 2021februari 8th, 2022No Comments

PricewaterhouseCoopers onderzoekt jaarlijks, onder de CEO’s in Nederland, waar de grootste uitdagingen en bedreigingen liggen in het Nederlandse bedrijfsleven. In het laatste onderzoek, van maart 2021, geeft 38% van de CEO’s overregulering aan als een grote uitdaging en bedreiging. Het is een bevestiging van wat wij als RDMG dagelijks horen; Steeds meer wetgeving en de soms grote complexiteit ervan is niet alleen een uitdaging om te kunnen bijhouden, maar ook om te kunnen blijven toepassen. Gezien het toenemende aantal controles op deze wetgeving is het signaal uit het onderzoek een terechte zorg.

Vele wijzigingen in wet- en regelgeving

Jeroen Veeneman is accountmanager Pharius bij RDMG en legt uit; ‘’Iedere week beoordeelt onze redactie alleen al 1000 publicaties vanuit de wetgever. Vanuit het vakgebieden Arbo & veiligheid en Milieu zijn er hiervan ongeveer 125 publicaties per week die relevant kunnen zijn voor onze klanten. Gemiddeld worden hiervan weer 75 wijzigingen beschikbaar gemaakt voor publicatie in Pharius. De overige stukken betreffen Kamervragen en Kamerstukken, welke we beschikbaar stellen via onze emaildienst Wijzigingen op Maat.

Beeldrechten: PricewaterhouseCoopers
Bron: pwc-ceo-survey-dutch-results-2021

“De databank van Pharius kent duizenden artikelen van zowel nationale als Europese wet- en regelgeving. Om makkelijk meer inzicht te geven, verrijken we deze publicaties onder andere met ’de kern van de eis’. In normaal Nederlands leggen we onze klanten uit wat de wetgever met deze wetgeving bedoelt. Hierdoor wordt interpretatie van de wetgeving een stuk makkelijker. Op deze manier is het simpel te beoordelen of wetgeving wel of niet relevant is voor de organisatie of een bedrijfsactiviteit.’’

Pharius helpt om door de bomen het bos te zien

Een echt oerwoud aan wetten en regels dus. Patrick de Jager die net als Jeroen dagelijks bedrijven helpt om grip te krijgen op deze wet-en regelgeving legt verder uit; ‘’Al sinds 1995 zijn we actief bezig met het optimaliseren van onze juridische databanken voor de QHSE professionals.  Voor ons is de uitkomst van dit onderzoek dan ook zeker geen verrassing. Sterker nog. Het is zelfs de reden geweest om de online applicatie  Pharius te ontwikkelen”.

Pharius is in staat om bedrijven te helpen met het reguleren van al deze wet- en regelgeving. In Pharius wordt een register opgesteld met de wetgeving die relevant is voor de organisatie, locatie of een bedrijfsactiviteit. Dit register kan op verschillende manieren worden samengesteld:

  1. Op basis van eigen kennis en beschikbare informatie.
  2. Op basis van een brancheregister in Pharius
  3. Via een uitgebreid partnernetwerk, waarbij QHSE adviseurs helpen bij het vaststellen van de relevante wet- en regelgeving.

Patrick vervolgt; ‘’Doordat Pharius enkel toont wat relevant is heeft u gelijk meer zicht op de wetgeving waar de organisatie compliant aan dient te zijn. Steeds meer wetgeving en de complexiteit ervan is niet alleen een uitdaging maar gezien het toenemende aantal controles op deze wetgeving is het signaal uit het onderzoek een terechte zorg.

Nieuwe ontwikkelingen in Pharius

Bram Runhaar is Product Owner Pharius en werkt nauw samen met onze adviseurs en accountmanagers. Hij onderkent ook de problematiek van de complexe wetgeving en toename van regulering.

“Om onze klanten nog meer inzicht te geven en te helpen met compliant zijn, blijft Pharius ontwikkelen en is het straks bijvoorbeeld ook mogelijk om zelf een audit te doen. Middels vragenlijsten is het makkelijk om vervolgens te constateren of de organisatie compliant is aan de relevante wetgeving.

Het belangrijkste vinden we dat we organisaties helpen bij hetgeen waar ze vaak tegenaan lopen; Het verkrijgen van grip en inzicht op de compliance status van jouw bedrijf. En dat natuurlijk het liefst zo eenvoudig en efficiënt als mogelijk is.

Meer informatie

Zoekt u ook naar een manier om duidelijkheid te krijgen in de voor u relevante wetgeving? Neem gerust eens contact op met Patrick of Jeroen voor meer informatie.
Zelf uitproberen kan natuurlijk ook. Vraag dan een gratis proefaccount op Pharius.nl. Deze is geheel vrijblijvend en stopt automatisch na 30 dagen.

X