Geen categorie

Energie-auditverslag EED vanaf 1 juli 2019 naar RVO.nl

By 5 juni 2019februari 8th, 2022No Comments

Ondernemingen die een energie-audit uitvoeren volgens de Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED) moeten per 1 juli 2019 hun auditverslag indienen bij RVO.nl. Dit staat in de gewijzigde Tijdelijke Regeling EED (TREED). Deze tijdelijke regeling is op 4 juni 2019 gepubliceerd.

De energie-audit rapporteert de energiestromen en de besparingskansen bij grote ondernemingen. De EED energie-auditplichtige bedrijven dienen hun verslag nu nog in bij hun gemeente of omgevingsdienst. Per 1 juli 2019 verandert dat. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) neemt RVO.nl de uitvoering van de energie-auditplicht EED over. Indienen gebeurt vanaf dan digitaal via eLoket van RVO.nl.

MJA3/MEE bedrijven

Ook nieuw in de gewijzigde regeling is dat een deel van de grote ondernemingen – die nu nog vallen onder MJA3 of de MEE – ook een auditverslag moet indienen. Tot dusver hoefden zij geen EED-audit te doen. Deze bedrijven hebben hiervoor de tijd tot 31 december 2020.

Stap verder dan erkende maatregelen

De EED-audit gaat een stap verder dan de erkende maatregelen die per bedrijfstak zijn vastgesteld (EML) en binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. De energie-audit brengt aanvullende kansrijke technieken en duurzame oplossingen in kaart. Behalve dat ze uw energiekosten verlagen, kunt u deze investeringen mogelijk fiscaal voordelig doen via de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Uitstel Informatieplicht energiebesparing EED-energie-auditplichtige bedrijven

Bedrijven die zowel te maken hebben met de energie-audit EED als met de Informatieplicht energiebesparing hebben uitstel tot 5 december 2019 om aan hun Informatieplicht te voldoen.

ISO-certificaten en keurmerken

In onderstaande twee situaties hoeft een onderneming geen energie-auditverslag in te dienen:

  • ondernemingen die een Europees of internationaal gecertificeerd energiebeheersysteem op holdingniveau toepassen, om precies te zijn ISO 50001 of ISO 14001 in combinatie met ISO 14051
  • bedrijven met een door het ministerie van EZK erkend keurmerk dat betrekking heeft op de gehele onderneming (holdingniveau).

Registreren zij zich in eLoket, dan ontvangen zij na controle door RVO.nl een bevestiging van hun vrijstelling. Wat houdt de Energie-auditplicht EED precies in? En wat kunt u voor 1 juli 2019 al doen voor de auditplicht? Dat leest u allemaal op www.rvo.nl/eed.

 

Bron: RvO.nl

X