Normen

Elk individu wordt geacht te acteren binnen de kaders van de vigerende wet- en regelgeving. Voor een organisatie is dit niet anders. Vanuit onder andere ISO 14001, ISO 45001 en ISO 22000 zijn organisaties gehouden aan de verplichtingen die voortkomen uit wet- en regelgeving op het gebied van Arbo en veiligheid, milieu en voedselveiligheid (ook vaak QHSE genoemd).

Waarom bestaan er normen?

In een norm of standaard staan erkende afspraken, specificaties of vereisten over een product of dienst. Deze standaarden worden door een normcommissie (belanghebbende partijen) vrijwillig overeengekomen en in dat traject begeleid door de NEN of een internationaal instituut. Normen kunnen landelijk, maar ook internationaal erkend worden. De reden dat er internationale normen zijn is zodat de hoeveelheid specifieke landelijke standaarden in aantal worden teruggebracht. Hierdoor ontstaat er wereldwijd meer uniformiteit en duidelijkheid. Mooie voorbeelden zijn de ISO 45001ISO 14001 en ISO 22000 bekende normen waardoor onderling vertrouwen wordt bewerkstelligd en er wereldwijd veel gemakkelijker handel kan worden gedreven. Er zijn een aantal organisaties gespecialiseerd in het ontwikkelen en controleren van zulke standaarden, de meest bekende:

  • Internationaal: ISO (International Organization for Standardization)
  • Continentaal (Europa): CEN (Comité Européen de Normalisation)
  • Landelijk (Nederland): NEN (Nederlandse Norm)
normen en standaarden voor bedrijven

Wilt u weten hoe wij u kunnen ontzorgen in het voldoen aan de laatste wijzigingen in internationale, continentale en/of nationale normen? Lees dan verder over onze tool Pharius.

Ontdek PhariusOntdek Pharius
logo ISO

ISO

ISO is een organisatie dat allerlei internationale normen vaststelt. ISO, dat gevestigd is in Geneve, werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om kwaliteitsmanagementsystemen voor militaire wapenindustrie te bevorderen. Doordat de wereldhandel in de loop der jaren explosief toenam kwam er steeds meer behoefte aan uniformiteit. Deze bood ISO, in samenwerking met internationale commissies en organisaties, eind jaren ‘80 met de ISO 9000 serie. Sindsdien zijn de ISO kwaliteitsmanagementsystemen alleen maar populairder geworden en hebben er meer dan een miljoen bedrijven en instellingen ISO certificaten.
Bekijk hier de website.

logo CEN

CEN

In 1961 werd de CEN opgericht. Deze standaardiseringsorganisatie ontwikkelt normen namens de Europese Unie. Normen die ook wel bekend staan als Europese Norm (EN). Het CEN heeft als doel om met EN-standaarden bij te dragen aan de doelstellingen van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Hiermee moet de kwaliteit van diverse sectoren, denk aan milieubescherming en Arbo en veiligheid, worden bewerkstelligd.
Bekijk hier de website.

logo NEN

NEN

De NEN (NEderlandse Norm) is de naam van een samenwerkingsverband tussen twee organisaties: Het Nederlands Normalisatie-instituut en de Stichting NEC. Samen begeleiden en stimuleren zij de ontwikkeling van nationale normen. Hierin zijn er ontzettend veel onderwerpen, van veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties tot standaarden over de bescherming van persoonsgegevens.
Bekijk hier de website.

Voldoen aan normen met RDMG

Samen met RDMG kan het voor uw bedrijf een stuk eenvoudiger worden om onder andere te voldoen aan normen, zoals de ISO 45001 en NEN 1010. Met Pharius hebben wij een online applicatie ontwikkeld waarmee u snel en goed een actueel beeld kunt creëren over de compliance status van de vereisten uit de voor uw organisatie relevante verplichtingen. U bespaart tijd en creëert zekerheid zodat u zich kunt focussen op uw kerntaken. Ontdek Pharius gedurende 30 dagen gratis en geheel vrijblijvend. Vraag hiervoor een proefaccount aan.

voldoen aan normen met pharius

Waarom RDMG

Op zowel nationaal, continentaal en internationaal vlak bestaan er normen om de kwaliteitsmanagement in uiteenlopende branches te bevorderen. Normen waarmee er voor systemen, werkmethodieken, materialen, producten en begrippen uniformiteit en duidelijkheid worden gecreëerd. Voor bedrijven kan het een vereiste zijn om aan zulke normen te voldoen.

Wij vinden dat de legal content die we u brengen meer moet zijn dan alleen actueel en volledig. Daarom werkt RDMG Uitgevers sinds haar oprichting met een eigen redactie, gespecialiseerd in juridische content op het gebied van Arbo en veiligheid, milieu en voedselveiligheid.

Pharius

Onze afdeling productontwikkeling houdt zich dagelijks intensief bezig met de (door)ontwikkeling van onze praktische tools. Online tools die u ondersteunen in het proces aantoonbaar te kunnen voldoen aan uw compliance verplichtingen. Zoals ISO 14001:2005, ISO 45001 en ISO 22000 het van u vereisen.

Met de Pharius tool ondersteunen we de praktische kant van het QHSE proces effectief en efficiënt.

Neem contact op

Laatste nieuws

Geen categorie

Invoering van de Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

Voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet is meer tijd nodig om te oefenen, te…
Geen categorie

Even voorstellen: Diede Bosch

We stellen u graag even voor aan Diede Bosch. Diede is student Bedrijfskunde aan Saxion…
Dossier Omgevingswet

Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld

Bron: Rijksoverheid.nl Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op…

Voldoe aan ISO, CEN en NEN normen!

Ontdek Pharius
RDMG uitgever van Pharius. Aantoonbaar Compliant.

Contact

Tel. 085 – 0430 130
info@rdmg.nl
Contactformulier

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief