ISO 22000

Voldoen aan een wereldwijd geaccepteerde voedselveiligheidsnorm? Dan wilt u voldoen aan de ISO 22000, sinds 2005 dé standaard op het gebied van voedselveiligheid. Deze ISO-norm is toepasbaar op de gehele voedselketen, van de boer/producent tot en met de toeleverancier, groothandel of supermarkt.

Wat is de ISO 22000?

De ISO 22000 Voedselveiligheid managamentsystemen – eisen aan een organisatie in de voedselketen, wat de volledige naam is, is een norm op het gebied van voedselveiligheid. Het is ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (oftewel ISO) en gepresenteerd op 1 september 2005. Het volgde daarmee de ISO 9000 op als officiële standaard. Met deze ISO-norm is ervoor gezorgd dat er wereldwijd dezelfde voedselveiligheidsnorm kan worden gehanteerd. In de ISO 22000 staan namelijk eisen voor voedselveiligheid, ook wel food defense genoemd, beschreven die voor de gehele voedselketen gelden.

Ontdek PhariusOntdek Pharius
wat is iso 22000

Voordelen ISO 22000-certificering

U vraagt zich nog af waarom u moet voldoen aan ISO 22000? Naast dat een ISO 22000 certificaat door veel bedrijven in de voedselketen als vereiste wordt gezien, heeft het meer voordelen. Met een ISO 22000 certificering:

iso 22000 2018 logo
  • Toont u aan internationaal erkende processen in uw bedrijf te hanteren;
  • Zullen leveranciers en stakeholders vertrouwen hebben of krijgen in uw risicobeheersing voor food defense;
  • Toont u aan risicocontroles in uw toeleveringsketen te hanteren;
  • Is er duidelijkheid omtrent aansprakelijk en verantwoordelijkheden;
  • Heeft u effectieve systemen die continu worden verbeterd en bijgewerkt.

Voldoen aan normen met RDMG

Samen met RDMG kan het voor uw bedrijf een stuk eenvoudiger worden om te voldoen aan normen, zoals de ISO 22000. Met Pharius hebben wij een tool ontwikkeld waarmee u snel en goed een duidelijk beeld over de compliance status van vereisten uit relevante en actuele normen verkrijgt. U bespaart tijd en creëert zekerheid zodat u zich kunt focussen op uw kerntaken. Ontdek Pharius gedurende één maand gratis en geheel vrijblijvend. Vraag hiervoor een proefaccount aan.

voldoen aan normen met pharius

ISO 22000:2018, wat is er veranderd?

In de ISO 22000:2018, de herziene versie van de norm ISO 22000, is een aantal wijzigingen getroffen. Dit heeft voornamelijk te maken met dat de High Level Structure en focus op het risicogebaseerd denken moest worden geïntegreerd. In de veiligheidsnorm vindt u nog steeds dezelfde sleutelelementen, te weten: interactieve communicatie, systeembeheer, basisvoorwaardenprogramma’s en de principes van HACCP (gevarenanalyse en kritieke controlepunten). De ISO 22000:2018 bevat de volgende wijzigingen:

  1. De structuur van de standaard is gebaseerd op de cyclus Plan – Do – Check – Act, dat gemeenschappelijk is voor alle ISO-managementsysteemstandaarden en dat het voor organisaties eenvoudiger maakt om ISO 22000 in een kortere tijd te integreren met andere managementsystemen, zoals ISO 9001 of ISO 14001.
  2. Een nieuwe benadering van risico’s als een vitaal concept in de voedingsindustrie. De standaard identificeert twee risiconiveaus: organisatorisch en operationeel.
  3. De vereisten van de norm hangen nauw samen met Codex Alimentarius, een voedingsgroep van de Verenigde Naties die richtlijnen voor voedselveiligheid ontwikkelt voor overheden. De ISO 22000-norm bevat de vereisten van de HACCP-norm waarmee bedrijven met een geïmplementeerd HACCP-systeem sneller naar ISO 22000 kunnen overschakelen.

(bron: VMT)

In Pharius kunt u deze ISO norm eenvoudig koppelen aan uw register. Vervolgens kunt u er taken en borgingen aan koppelen om aantoonbaar te maken op welke wijze u voldoet aan deze ISO 22000 norm.

Meer informatie? Neem contact op

Laatste nieuws

Geen categorie

Invoering van de Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

Voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet is meer tijd nodig om te oefenen, te…
Geen categorie

Even voorstellen: Diede Bosch

We stellen u graag even voor aan Diede Bosch. Diede is student Bedrijfskunde aan Saxion…
Dossier Omgevingswet

Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld

Bron: Rijksoverheid.nl Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op…

Voldoe aan ISO 22000!

Ontdek Pharius
RDMG uitgever van Pharius. Aantoonbaar Compliant.

Contact

Tel. 085 – 0430 130
info@rdmg.nl
Contactformulier

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief