OHSAS 18001

OHSAS 18001 is een voormalig geldende standaard voor Arbo managementsystemen. Hoewel ISO 45001 sinds 2018 de officieel geldende norm is, werd OHSAS 18001 wereldwijd nog steeds als geaccepteerde norm gezien dat in diverse sectoren nog wordt toegepast. Sinds 12 maart 2021 heeft het deze geldigheid echter verloren.

Wat is de OHSAS 18001?

In OHSAS 18001 stonden allerlei eisen voor een geaccepteerde Arbo-managementsysteem. Door hier als bedrijf aan te voldoen kon er worden aangetoond dat er onder gezonde en veilige arbeidsomstandigheden werd gewerkt, eventuele Arbo risico’s in kaart waren gebracht en medewerkers werden aangespoord om te leren van ervaringen. Voor het voldoen aan OHSAS 18001 ontving u een certificering dat in vele landen als geaccepteerde norm werd gehanteerd.

Partners van RDMG
wat is ohsas 18001

5 onderdelen met eisen

Er wordt van steeds meer organisatie verwacht dat er aandacht wordt besteed aan Arbo & Veiligheid. Niet alleen om risico’s met betrekking tot arbeidsomstandigheden te reduceren, maar ook om bijvoorbeeld hoge ziektekosten te voorkomen en het aantal werkongevallen te beperken. Met OHSAS 18001 werd er voortborduurt op de systematiek van ISO 14001.De focus lag hier meer op het bevorderen van de integratie van het Arbo & Veiligheidsmanagementsysteem. OHSAS 18001 bestond uit 5 onderdelen met diverse eisen waaraan moest worden voldaann:

  • Arbobeleid
  • Planning
  • Implementatie en uitvoering
  • Controle en corrigerende maatregelen
  • Beoordeling door de directie

De OHSAS 18001-certificaat werd, mits u met uw organisatie voldoet aan de eisen, verkregen door een goedgekeurde certificeringsorganisatie. Door het continu verbeteren van het Arbo-managementsysteem kon u het certificaat behouden. Wees er echter van bewust dat deze certificering slechts geldig was tot 12 maart 2021.

logo ohsas 18001
voldoen aan normen met pharius

Voldoen aan normen met RDMG

Samen met RDMG kan het voor uw bedrijf een stuk eenvoudiger worden om onder andere te voldoen aan normen, zoals eerder de OHSAS 18001. Met Pharius hebben wij een online applicatie ontwikkeld waarmee u snel en goed een actueel beeld kunt creëren over de compliance status van de vereisten uit de voor uw organisatie relevante verplichtingen. U bespaart tijd en creëert zekerheid zodat u zich kunt focussen op uw kerntaken. Ontdek Pharius gedurende één maand gratis en geheel vrijblijvend. Vraag hiervoor een proefaccount aan.

Waarom RDMG

Op zowel nationaal, continentaal en internationaal vlak bestaan er normen om de kwaliteitsmanagement in uiteenlopende branches te bevorderen. Normen waarmee er voor systemen, werkmethodieken, materialen, producten en begrippen uniformiteit en duidelijkheid worden gecreëerd. Voor bedrijven kan het een vereiste zijn om aan zulke normen te voldoen.

Wij vinden dat de legal content die we u brengen meer moet zijn dan alleen actueel en volledig. Daarom werkt RDMG Uitgevers sinds haar oprichting met een eigen redactie, gespecialiseerd in juridische content op het gebied van Milieu én Arbo en Veiligheid.

Pharius

Onze afdeling productontwikkeling houdt zich dagelijks intensief bezig met de (door)ontwikkeling van onze praktische tools. Online tools die u ondersteunen in het proces aantoonbaar te kunnen voldoen aan uw compliance verplichtingen. Zoals ISO 14001:2005 en ISO 45001 het van u vereisen.

Met de Pharius tool ondersteunen we de praktische kant van het QHSE proces effectief en efficiënt.

Neem contact op

Laatste nieuws

Geen categorie

Invoering van de Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

Voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet is meer tijd nodig om te oefenen, te…
Geen categorie

Even voorstellen: Diede Bosch

We stellen u graag even voor aan Diede Bosch. Diede is student Bedrijfskunde aan Saxion…
Dossier Omgevingswet

Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld

Bron: Rijksoverheid.nl Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op…

Voldoe aan OHSAS 18001!

Ontdek Pharius
RDMG uitgever van Pharius. Aantoonbaar Compliant.

Contact

Tel. 085 – 0430 130
info@rdmg.nl
Contactformulier

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief