Arbo & VeiligheidBrzoGeen categoriePharius

Inspectie SZW gaat streng controleren op gevaarlijke stoffen

By 2 maart 2021maart 22nd, 2021No Comments

De Inspectie SZW heeft aangekondigd de komende drie jaar streng te zullen controleren op de blootstelling aan gevaarlijke stoffen bij bedrijven. Eerdere inspecties wezen uit dat bedrijven de risico’s van deze stoffen nog steeds onvoldoende in beeld hebben.

Eerder gaf de inspectiedienst al aan bij BRZO bedrijven de controles op te voeren. In de praktijk blijkt dat ook niet-BRZO bedrijven een brief krijgen van het SZW om een lijst van gevaarlijke stoffen (het stoffenregister), waarmee zij werken, door te geven aan de inspectiedienst.

SZW is van plan om 90% van de BRZO- bedrijven op korte termijn te willen controleren. Zoals gezegd geldt dit ook voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken en geen BRZO bedrijf zijn. Bedrijven moeten gevaarlijke stoffen gaan inventariseren en de mate van blootstelling beoordelen. SZW zal na zo’n schriftelijke inventarisatie gaan beoordelen in welke mate werknemers gezondheidsrisico’s lopen. Tevens zal SZW ook gaan aangeven welke veiligheidsmaatregelen er getroffen dienen te worden.

Eerdere controles wezen al uit dat veel bedrijven de risico’s wat betreft werken met gevaarlijke stoffen onvoldoende inzichtelijk hebben. Hierdoor lopen werknemers een groot risico aan blootstelling of bedrijfsongelukken. SZW ziet zichzelf nu genoodzaakt om de controles op te voeren.

De bedrijven die nu zijn aangeschreven voor deze controle dienen al voor medio maart hun antwoorden door te geven aan het SZW. Deze bedrijven kunnen dit doorgeven op een speciaal ingericht internetplatform van het SZW. Het SZW gebruikt de inventarisatie ook om bij controles on-site de ingevulde gegevens te controleren en te bekijken welke stappen een bedrijf heeft genomen om risico’s verder te beperken.

Meer informatie kunt u vinden op inspectieszw.nl
Schriftelijke inventarisaties (na brief SZW) kunt u doorgeven op Inspectieszw.nl/aanleveren-gevaarlijke-stoffen

Bespaar tijd en ontdek hoe eenvoudig het aantoonbaar compliant zijn op HSE kan zijn. Kijk op Pharius.nl

Ga naar Pharius.nl
X