AlgemeenMilieu

Teerhoudend asfalt aangemerkt als gevaarlijk afval

By 26 november 2021november 29th, 2021No Comments

Sinds de jaren ’90 mag teerhoudend asfalt niet meer worden toegepast in Nederland. Daarnaast mag teerhoudend asfalt, dat vrijkomt bij wegonderhoud, ook niet meer (rechtstreeks) tot nieuw asfalt worden gerecycled. In teer zit een grote hoeveelheid aan stoffen, waaronder PAK’s. Van PAK’s is vastgesteld dat deze kankerverwekkend zijn en zijn daarom ook aangemerkt als zeer zorgwekkende stof (ZZS).

Voor de verwerking van teerhoudend asfalt wordt vaak uitgeweken naar het buitenland. Omdat sprake is van een niet gevaarlijke afvalstof, kan door gebruik te maken van de zogenaamde groene-lijst procedure (EVOA) het teerhoudend asfvalt zonder melding worden geëxporteerd. Vervolgens wordt in het land van bestemming het teerhoudend asfalt vaak zonder thermische reiniging gerecycled in nieuw asfalt. Het mag duidelijk zijn dat dit een niet gewenst situatie is en in andere landen leidt tot risico’s voor de menselijke gezondheid en het milieu.

Met de wijziging wordt al het PAK-rijk asfalt aangemerkt als gevaarlijk afval. Hierbij gaat het om asfalt dat meer dan 75 mg/kg polycyclische aromatische koolwaterstoffen bevat. In de Activiteitenregeling wijzigt bijlage 11 en in de Regeling Europese afvalstoffenlijst wijzigt artikel 5. De wijzigingen zijn per 16 oktober 2021 van kracht.

Het gevolg van de wijziging is dat de export van teerhoudend afval niet zondermeer mogelijk is. In de nieuwe situatie moet de zogenaamde ‘oranje-lijst’ procedure worden gevolgd waarbij toestemming nodig is van het land van verzending en het land van bestemming. Het ontlopen van de noodzakelijke thermische reiniging in Nederland van teerhoudend asfalt wordt op deze wijze bemoeilijkt.

Mogelijk secundair gevolg is dat de eigenaar voor de verwijdering van zijn teerhoudend asfalt een hogere prijs betaald.

Pharius

Wilt u meer weten over deze wijziging en heeft u geen abonnement op Pharius? Probeer dan Pharius geheel gratis en vrijblijvend. Na 30 dagen stopt het proefaccount automatisch.

Gatis proefaccount

Probeer Pharius

RiskReporter App

Ontdek RiskReporter
X