Voedselveiligheid

Voedsel en veiligheid, twee termen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We hebben recentelijk (met COVID-19) gezien wat dat met een maatschappij, in dit geval zelfs de hele wereld, kan doen. Dankzij strenge voedselveiligheid wetgeving kunnen we in Nederland veelal onveilig voedsel voorkomen.

Wat is voedselveiligheid?

Met voedselveiligheid wordt simpel gezegd de veiligheid van voedsel aangegeven. Maar wat betekent dat precies? Als uw bedrijf met voedsel werkt draagt u een grote verantwoordelijkheid. U dient er voor te zorgen dat u veilig voedsel aanbiedt. Men moet veilig voedsel kunnen eten, zonder daar op lange termijn ziek van te kunnen raken. Als etenswaren besmet zijn met ziekmakers of schadelijke stoffen spreken we van onveilig voedsel.

Nederland volgt veelal de Europese regels voor voedselveiligheid. De voedselveiligheid wetgeving voor Nederland an sich staat verder uitgewerkt in de Warenwet of een specifieke Warenwetbesluit.

Binnenkort vindt u alle voedselveiligheid regels in onze online compliance tool Pharius. Zo kunt u eenvoudig aantonen dat u compliant bent op het gebied van voedselveiligheid wetgeving. Meer weten over Pharius?

Ontdek PhariusOntdek Pharius
voedselveiligheid
Logo NVWA

Voedselveiligheid voor bedrijven

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert bedrijven of men voldoet aan geldende regels op het gebied van voedselveiligheid. In Nederland wordt het ontzettend belangrijk geacht dat de kwaliteit van voedsel hoog is en dat er gewerkt wordt met veilige ingrediënten. De afgelopen jaren is hier meerdere keren mee gefraudeerd waardoor de NVWA streng heeft moeten ingrijpen. Voedselveiligheid voor bedrijven moet anno 2022 hoog in het vaandel staan.

Regels en wetgeving

De regels die aan voedselveiligheid zijn verbonden zijn onder andere terug te vinden in de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) of General Food Law. In de ALV worden voorschriften gegeven die betrekking hebben op het gehele proces dat zich binnen de voedingsmiddelensector afspeelt. Het betreft hier onder andere voorschriften voor de volgende onderwerpen:

  • De productie van levensmiddelen
  • Het hanteren of bewerken van levensmiddelen
  • Het verpakken van levensmiddelen
  • De opslag van levensmiddelen
  • Het vervoer of transport van levensmiddelen
  • De handel in levensmiddelen
  • Controle op regelgeving

De regels die worden gegeven in de ALV zijn naar Nederlandse regelgeving vertaald door de Rijksoverheid. De eisen die gelden voor voedingsmiddelen zijn opgenomen in de Warenwet en warenwetbesluiten. De Warenwet stelt dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.

voldoen aan voedselveiligheid regels

Wilt u voldoen aan de voedselveiligheid regels en wetgeving? Dat kan binnenkort met onze online tool: Pharius. Alvast wennen aan het gebruiksgemak? Vraag een gratis proefaccount aan en probeer het 30 dagen gratis.

ISO 22000 norm

De ISO 22000 norm (NEN-EN-ISO 22000:2018) kan bedrijven helpen met het voldoen aan regelgeving omtrent voedselveiligheid. De norm specificeert eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid. Met behulp van de norm kan een bedrijf aantonen dat het bedrijf voldoet aan de geldende regelgeving. In de norm is vermeld dat het hiervoor van belang is dat deze regelgeving bekend is bij bedrijven. Een bedrijf dat de regelgeving niet overzichtelijk heeft kan niet volledig van de norm gebruikmaken. De meerwaarde van de norm vervalt eigenlijk, wanneer en bedrijf wel de norm heeft, maar niet over het wettelijk kader beschikt. Zonder inzicht in de wet- en regelgeving kunnen bedrijven geen goed managementsysteem opstellen.

Voedselfraude

Zoals vermeld zijn er de afgelopen jaren diverse voedselfraudes gepleegd. Bedrijven die voedselfraude plegen worden streng aangepakt. Niet alleen omdat het de consument misleidt, maar vooral doordat het gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Men weet immers niet precies wat er in het product zijn. Een aantal voorbeelden van voedselfraude zijn:

  • verkoop van paardenvlees als rundvlees;
  • honing vermengd met of vervangen door suikerwater;
  • gesjoemel met het land van herkomst bij groenten, fruit en oliën.

Bron: Rijksoverheid

Compliant voedselveiligheid wetgeving 2022 zijn?

compliant voedselveiligheid wetgeving

Om te voldoen aan de voedselveiligheid wetgeving is het van groot belang dat er voldoende kennis van de geldende regels over voedselveiligheid voor bedrijven aanwezig is. Dankzij de Databank van onze online tool Pharius heeft u binnenkort de basis van deze kennis goed op orde. Alle geldende regels en voedselveiligheid wetgeving is dan vanuit één bron inzichtelijk en snel vindbaar door onze dubbele zoekfunctie. Tot op Europees niveau en met internationale protocollen en verdragen. Met behulp van de Register en Compliance mogelijkheden in Pharius maakt u het zichzelf daarbij nog makkelijker om up-to-date te blijven en aantoonbaar te maken dat u, ook in 2022, compliant voedselveiligheid wetgeving bent.

Ontbreekt het u aan tijd om zich hier mee bezig te houden of heeft u hulp nodig bij het voldoen aan de voedselveiligheid wet- en regelgeving? Naast Pharius heeft RDMG een breed netwerk aan partners die u hierin kunnen ondersteunen. Liever onze tool Pharius testen? Dat kan. Probeer het gerust 30 dagen uit. Geheel gratis en vrijblijvend.

Laatste nieuws

Geen categorie

Invoering van de Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

Voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet is meer tijd nodig om te oefenen, te…
Geen categorie

Even voorstellen: Diede Bosch

We stellen u graag even voor aan Diede Bosch. Diede is student Bedrijfskunde aan Saxion…
Dossier Omgevingswet

Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld

Bron: Rijksoverheid.nl Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op…

Voldoe aan voedselveiligheid wetgeving!

Ontdek Pharius
RDMG uitgever van Pharius. Aantoonbaar Compliant.

Contact

Tel. 085 – 0430 130
info@rdmg.nl
Contactformulier

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief