Arbobesluit

De Arbeidsomstandighedenwet (of kortweg Arbowet) is het stelsel dat vanuit de overheid is opgezet om haar visie, gericht op gezond en veilig werken, uit te kunnen voeren. Deze Arbowet is een kaderwet en kent alleen algemene bepalingen die gelden voor plaatsen waar arbeid wordt verricht. Naast de alledaagse werkomgeving (waar de werknemer betaalde arbeid verricht) is dit ook van toepassing voor een vereniging of stichting.
Deze algemene bepalingen worden concreter ingevuld in het Arbobesluit en in de Arboregeling.

Wat is het Arbobesluit?

Het Arbobesluit is een uitwerking van de Arbowet. Het bevat regels waar zowel werkgever als werknemer zich aan moeten houden om arbeidsrisico’s tegen te gaan. Deze regels zijn algemeen geformuleerd maar wel verplicht. Zij geven bijvoorbeeld aan welk resultaat een arbobeleid moet hebben. Hoe dat resultaat bereikt moet worden is ter invulling van de organisaties. Voor een aantal sectoren (onder andere onderwijs, overheid, defensie) en bepaalde categorie medewerkers (bijvoorbeeld zwangeren, jeugdigen en thuiswerkers) zijn afwijkende en/of aanvullende regels opgenomen.

Arboregeling

Sommige onderdelen uit het Arbeidsomstandighedenbesluit staan verder in detail uitgewerkt in de Arbeidsomstandigheden regeling (Arboregeling). De Arboregeling is het derde niveau en bevat concrete regels en verplichtingen. voorschriften, wat onder andere kan bestaan uit concreet beschreven wettelijke taken voor een arbodienst, voorschriften waar een arbeidsmiddelen aan moet voldoen et cetera. Ook deze regels zijn verplicht voor werknemer en werkgever.

wat is arbobesluit 2020

Wilt u weten hoe wij u kunnen ontzorgen in het voldoen aan de laatste wijzigingen in het Arbobesluit? Lees dan verder over Pharius.

Ontdek PhariusOntdek Pharius
compliant arbeidsomstandigheden besluit met Pharius

Compliant Arbobesluit 2022 zijn?

In de Databank van onze tool Pharius wordt, waar mogelijk, de relatie tussen het Arbobesluit en de Arboregeling en Arbowet uitgelegd. Met onze dubbele zoekfunctie vindt u snel de juiste informatie. Via hyperlinks in de tekst klikt u snel naar de gewenste inhoudelijke informatie. Tot op artikelniveau van de wetgeving. In zowel nationale als Europese wet en regelgeving. Kortom, met de Databank in Pharius heeft u uw basis goed op orde. Met de Register en Compliance mogelijkheden in de online applicatie maakt u het zichzelf daarbij nog makkelijker om up-to-date te blijven en aantoonbaar te maken dat u, ook in 2022, compliant het Arbobesluit bent.

Wilt u zich liever niet zelf hiermee bezig houden? Of ontbreekt het u aan tijd? We hebben een breed netwerk van partners die u hierin kunnen ondersteunen. Laat het ons weten en we zoeken samen met u naar de beste oplossing. U kunt Pharius uiteraard ook gewoon eens een maand proberen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Laatste nieuws

Geen categorie

Invoering van de Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

Voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet is meer tijd nodig om te oefenen, te…
Geen categorie

Even voorstellen: Diede Bosch

We stellen u graag even voor aan Diede Bosch. Diede is student Bedrijfskunde aan Saxion…
Dossier Omgevingswet

Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld

Bron: Rijksoverheid.nl Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op…

Voldoe aan het Arbobesluit!

Ontdek Pharius
RDMG uitgever van Pharius. Aantoonbaar Compliant.

Contact

Tel. 085 – 0430 130
info@rdmg.nl
Contactformulier

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief